Mi a Mandala?

kézzel készült kalachakra mandala

A mandala a hinduizmusban és a buddhizmusban spirituális és rituális szimbólum.
Hindu eredetű, jelentése: kör, ív, korong, mely Indiában a Rig Védában jelenik meg először.

Körkörösen szimmetrikus kép, mely egyrészt az univerzumot, a világrendszert, a kozmoszt ábrázolja, mely a fizikai világban is jelen van és hatást gyakorol ránk.

Másrészt egy gyakorlati útmutató, azaz segédeszköz a koncentrációhoz és meditációhoz, hogy felismerjük, illetve emlékezzünk az élet különböző aspektusaira. Ezáltal egyensúlyba hozzuk a test, az elme és a lélek közötti kapcsolatot, mely a megtisztulást és a gyógyulást szolgálja. Ha a szív tiszta és nyitott, ott belső béke van, és ahol belső béke van, ott az út a megvilágosodás felé.

Ezt a célt szolgálja minden ősi mandala, melyet a mai napig készítenek Tibetben és Nepálban.
A 20. század elején Carl Jung svájci pszichoanalitikus bevezette a mandalákat a nyugati gondolkodásba, mint a tudattalan felfedezésének terápiás eszközét.

A gyakorlatban a Mandaláknak sokféle változata létezik. Használata a Mandalákon lévő szimbólumoktól és ábrázolásoktól függ.

MANDALÁK VÁLTOZATAI

Tanító Mandalák

Minden egyes formája, vonala és színe a buddhizmus különböző aspektusait képviseli. Egy színes, mentális térkép, amely a himalájai kultúrát ábrázolja, írja le. Amikor egy buddhista szerzetes képzésen vesz részt, megtanul Mandalákat készíteni.

Buddha Mandala

A Buddha mandala a Buddha Dharma tanításait és a Samsara végtelen körforgását mutatja be. A keréknek nyolc sugara van, ami a Buddha által mutatott Nemes Nyolcrétű Ösvényt és a bölcsesség ábrázolását jelképezi. A Mandala pereme a gyakorlás és a meditáció fontosságát szimbolizálja.

Bodhi Mandala

A bódhi mandala kifejezés arra a földrajzi helyre utal, ahol a bódhiszattva (aki a megvilágosodás felé halad) eléri a teljes megvilágosodást és Buddhává válik.
Az indiai Bihar államban található Bodh-Gaja kisvárost Shakyamuni Buddha Bodhi Mandalájának tekintik.
Gautama Buddha Bodh-Gaja-ban érte el a megvilágosodást.

Yantra Mandala

Ezek a Mandalák olyan ábrák vagy eszközök, amelyek a Vajrayana buddhizmus nagyon aktív és dinamikus jógapózaira és rutinjaira utalnak.

Mennyezeti Mandala

A mennyezeti Mandalák azok, amelyeket a kolostorok, sztúpák, templomok mennyezetén helyeznek el áldás, védelem és díszítés céljából.

Kozmológiai és földrajzi Mandalák

A kozmológiai és földrajzi mandalák a négy kontinenst és a Sumeru hegyet, az univerzumot, a kozmológia különböző típusait, valamint a szent birodalmakat és tiszta földeket ábrázolják, mint például Tushita-t (a Yama-mennyország és a Nirmanarati-mennyország között helyezkedik el) , Sukhavati (Amitābha tiszta földje a mahájána buddhizmusban. A Boldogság Földjének vagy Nyugati Tiszta Földnek is nevezik, és a Tiszta Föld buddhizmus kelet-ázsiai népszerűségének köszönhetően a buddhista tiszta földek közül a legismertebb.), Medicine Buddha Pureland (A tiszta föld egy buddha vagy bodhiszattva égi birodalma a mahajána buddhizmusban) stb.

Elem Mandala

Az öt elem (Víz, a Tűz, a Föld, a Levegő és a Tér) filozófiája képezte az indiai ájurvédikus orvoslás alapját, amely később a tibeti orvoslásban is beépült. Ezt a Mandalát használták a betegségek és kezelésük közötti kapcsolat magyarázatára.
Ez az öt elem és energiáik bennünk is élnek. Kapcsolatban állnak a csakráinkkal, az érzelmekkel, színekkel, testtípusokkal, betegségekkel, gondolkodási stílusokkal és a jellemmel.

Lótusz Mandala

A lótusz az anyagi világból való kiemelkedés és az egész világegyetemmel való spirituális egyesülés, más néven megvilágosodás szimbóluma. A lótusz mandala egy háromdimenziós fémszobor, amely egy lótuszvirágot és szárát ábrázolja. A csuklós szirmok zárva vagy nyitva is megjelenhetnek, felfedve egy központi alakot és az istenségek kísérő körét.

Önáldás mandala

Az önáldás Mandalák azok, amelyek segítenek megtanulni, hogy szívünket olyan szélesre nyissuk, mint a világot, és túllépjünk a korlátainkon, és az önáldáson keresztül gyógyuljunk. A Dalai Láma szavaival élve, “Ha belső békénk van, békében lehetünk a körülöttünk élőkkel”.

💛 🙏 💛

Forrás:
https://pluralism.org/buddhism
https://mandalas.life/
https://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page

A BLOGBAN SZEREPLŐ KÉPEK FORRÁSA A https://mandalas.life/ OLDAL, AHOL A MANDALÁK MEGVÁSÁROLHATÓK!

Iratkozz fel a DOT & PAINT hírlevélre, hogy értesülj az új termékekről, akciókról, ingyenes szállításról!