Testgyakorlat a csakrák harmonizálására

Az alábbi 3 testgyakorlat a csakrák harmonizálására, kontrakciós, azaz összehúzó gyakorlat, amelyek a legátolt csakraenerglák felszabadítására irányulnak, Keith Sherwood tanításai valamint Shalila Sharamon, Bodo J. Baginski – Gyógyítás a csakrák harmonizálásával (Rejtett Energiák) könyv alapján kerül bemutatásra:

A gyakorlatok elvégzése után az egész szervezetben azonnal érezhető lesz a pozitív hatás. Feküdjünk le a talajra vízszintesen, vagy lehetőleg egyenes háttal üljünk lótuszülésbe vagy a sarkunkra. Csukjuk be a szemünket és próbáljuk meg átadni magunkat a tökéletes nyugalom állapotának. Légzésünk legyen nyugodt, folyamatos. Az ellazulás állapotának eléréséhez számoljunk tíztől visszafelé. Minden egyes számnál egyre jobban ellazulunk, egyre mélyebbre süllyedünk a nyugalom állapotába.

Első gyakorlat: A gyökér-csakra összehúzása

Egy lassú kilégzés után próbáljuk meg hasunkat a medence területén a lehető legerősebben befelé húzni. Azután szorítsuk össze és húzzuk befelé a végbél záróizmait, úgy mintha székelési ingert akarnánk visszatartani. Ezután próbáljuk meg a nemi szervet olyan erősen összeszorítani, amennyire csak tudjuk. Végül pedig a hasat a köldök tájékán szintén húzzuk be, a gerincoszlop irányába. A gyakorlatnak ez az utolsó fázisa erősíti a két előző kontrakciót, mivel igy a végbél és a nemi szerv még jobban beleié, illetve felfelé húzódik.

Miután sikerült testünk alsó részét tökéletesen összehúzni, próbáljunk meg néhány másodpercig így maradni, majd ismét lazuljunk el és térjünk vissza az alaptesthelyzetbe. Néhány másodperces pihenő után ismét végezzük a gyakorlat három fázisát, majd rövid ideig próbáljuk meg testünk alsó részét isméi teljesen összehúzni, végül lazítsuk el magunkat

Ugyanezt a gyakorlatot végezzük el harmadszor is. Ezután néhány perces nyugalmi állapot következik, amelynek során tudatosan koncentráljunk a gyakorlat elvégzésének területére. Ez a kontrakciós gyakorlat elsősorban az első és a második csakra zárlatait oldja fel és hat a Kundalini-erőre is. Teljesen normális, sőt várható reakció, hogy a gyakorlat elvégzése után testünket forróság járja át, és nagy mennyiségű energia tör fel belőle.

Második gyakorlat: A rekeszizom összehúzása

A rekeszizom az az inakból álló izom, amely a hasüreget a mellkastól elválasztja. Ismét próbáljuk meg elérni a belső, lelki nyugalom állapotát. Figyeljünk arra, hogy légzésünk nyugodt és egyenletes legyen. Kilégzéskor próbáljuk meg rekeszizmunkat felfelé, a mellkas irányába húzni. Ezáltal a has felső részében elhelyezkedő belső szervek is a gerincoszlop irányába, hátrafelé húzódnak. Néhány másodpercig maradjunk ebben a helyzetben. Ezután néhány másodpercre lazítsuk el magunkat, majd ismételjük meg még kétszer a gyakorlatot. A pihenési időszakokban összpontosítsuk figyelmünket a rekeszizom tájékára. Általában enyhe, sőt néha egészen erős vibrálást, bizsergést érezhetünk. Egyeseket a forróság, a hőség érzése önt el. Ezt a reakciót a solar-plexus-központ aktivizálódása váltja ki. A felszabadult energiákegy része a sziv-csakrába áramlik, s így ez a kontrakciós gyakorlat erre a csakrára is hat. A belső, mély elégedettség érzése árad szét bennünk. Teljesen ellazulunk. Néhány perces szünet után harmadszor is végezzük el a gyakorlatot.

Harmadik gyakorlat: A tarkó összehúzása

A gyakorlat alatt az orrunkon keresztül szívjuk be a levegőt. Az ellazult állapotból kiindulva, a tarkót és az állkapcsot egyszerre próbáljuk meg a test irányába szorítani. Eközben a vállakat húzzuk felfelé, úgy, hogy nyakunkat szinte teljesen behúzzuk. Ismét maradjunk néhány másodpercig ebben a megfeszített állapotban, közben koncentráljunk a tarkó területére. Ezután lazítsunk, engedjük el magunkat. Néhány másodperces pihenő után ismételjük meg a gyakorlatot, majd újra az ellazulás fázisa következik. Végül harmadszor is végezzük el a gyakorlatot – néhány másodpercig feszítsük meg a tarkót és az állkapcsot, majd újra engedjük el magunkat.

Ez a harmadik kontrakciós gyakorlat feloldja a torok-csakrában megrekedt energiákat, s tisztítja a fejet és a szívet összekötő igen fontos csatornát Amikor az energia újból szabadon áramolhat, erős izzást érezhetünk a tarkó és a vállak területén, amelyet a belső erő, a megtisztulás és az önbizalom érzése kísér. Ez a gyakorlat kiegyenlíti és harmóniába hozza a jin és a jang erőit Ha az előbbiekben felsorolt három kontrakciós gyakorlatsort egymás után végigcsináljuk, azonnali javulást veszünk észre a közérzetünkben.

Ne ess túlzásokba, bőven elég. ha naponta kétszer -reggel és este – elvégzed a gyakorlatokat. Ha valaki már kellő tapasztalattal rendelkezik, a kontrakciós gyakorlatokat ugyanabban a sorrendben többször is elvégezheti. Közben azonban soha ne próbáljuk túllépni természetes belső korlátainkat, amelyek egyértelműen jelzik, mikor kell abbahagynunk a gyakorlatot. A gyakorlatok elvégzése csak néhány percet igényel, de csodálatosan sokat nyerhetünk vele. Fejlődésünk útján csak a mindennapos gyakorlás visz minket előre, nem elég, ha csak az elméletet és az elveket ismerjük.

A csakrák harmonizálására és megfelelő működésének eléréséhez több gyakorlatot, módszert olvashatsz a BLOG-ban a Csakrák harmonizálása címszó alatt.

Forrás:
Shalila Sharamon, Bodo J. Baginski – Gyógyítás a csakrák harmonizálásával (Rejtett Energiák)

[Sassy_Social_Share]


Nézd meg a többi BLOG bejegyzést is !

[sp_wpcarousel id=”24812″]

Iratkozz fel a DOT & PAINT hírlevélre, hogy értesülj az új termékekről, akciókról, ingyenes szállításról!