Mi a Mandala?

A mandala a hinduizmusban és a buddhizmusban spirituális és rituális szimbólum.
Hindu eredetű, jelentése: kör, ív, korong, mely Indiában a Rig Védában jelenik meg először.

Körkörösen szimmetrikus kép, mely egyrészt az univerzumot, a világrendszert, a kozmoszt ábrázolja, mely a fizikai világban is jelen van és hatást gyakorol ránk.

Másrészt egy gyakorlati útmutató, azaz segédeszköz a koncentrációhoz és meditációhoz, hogy felismerjük, illetve emlékezzünk az élet különböző aspektusaira. Ezáltal egyensúlyba hozzuk a test, az elme és a lélek közötti kapcsolatot, mely a megtisztulást és a gyógyulást szolgálja. Ha a szív tiszta és nyitott, ott belső béke van, és ahol belső béke van, ott az út a megvilágosodás felé.

Ezt a célt szolgálja minden ősi mandala, melyet a mai napig készítenek Tibetben és Nepálban.
A 20. század elején Carl Jung svájci pszichoanalitikus bevezette a mandalákat a nyugati gondolkodásba, mint a tudattalan felfedezésének terápiás eszközét.

A gyakorlatban a Mandaláknak sokféle változata létezik. Használata a Mandalákon lévő szimbólumoktól és ábrázolásoktól függ.

Lássunk néhányat a sok közül:

Külső Mandalák

Az univerzumot vagy a világrendszert ábrázolják.
A mandalákban használt koncentrikus körök, geometriai formák és a rajtuk lévő alakzatok elrendezése vizuális segédeszközként szolgálnak, segítenek feloldódni a kozmikus energiában, így egyesülve az univerzummal.
Alapvetően felajánlásokra használják, például egy lelki tanítómesternek, akitől fogadalmakat, tudást kérünk. A buddhizmusban szokásos gyakorlat a megköszönésre.

Tanító Mandalák

Minden egyes formája, vonala és színe a buddhizmus különböző aspektusait képviseli. Egy színes, mentális térkép, amely a himalájai kultúrát ábrázolja, írja le. Amikor egy buddhista szerzetes képzésen vesz részt, megtanul Mandalákat készíteni.

Gyógyító Mandalák

Sokkal intuitívabb, mint a tanító Mandala. A gyógyító Mandalák meditációs céllal készülnek, bizonyos bölcsességet közvetítenek. Fókuszálásra és koncentrációra lehet használni.
Egyrészt a mandala nézegetése, másrészt a Mandala készítése, – mely egy kreatív folyamat, és nagy figyelmet és összpontosítást igényel – meditatív állapotban tudja vinni az embert. 
A Mandalákról úgy tartják, hogy gyógyító energiát sugároznak.
A Mandalában használt különböző színek segítenek felismerni, hogy az életben szerzett sokoldalú tapasztalatok hogyan teszik az ember életét széppé és teljessé.

Homok Mandalák (Kuktson Kyilkhor)

A buddhista művészet ősi formája. Szanszkrit nyelven “kozmogram”,  mely “harmóniában lévő világ”-ot jelent. A tibeti kultúra szerint, ahol egy homokmandalát hoznak létre, ott minden érző lény és a környezet megáldódik. Minden Mandalának van külső, belső, valamint titkos jelentése. Külső szinten a világot ábrázolják a maga isteni formájában; belső szinten pedig egy olyan térképet jelentenek, amelynek segítségével a közönséges emberi elme megvilágosodott elmévé alakul át. A titkos szinten a test, az elme és a lélek közötti tökéletes egyensúlyt képviselik. A homokfestmény készítése mindhárom szinten a megtisztulást és a gyógyulást szolgálja.

A kész homok Mandala körülbelül 120 cm átmérőjű, és általában egy hétig tart, amíg elkészül.
A festett Mandalákkal ellentétben a homokmandalák nem maradandóak. Miután felépítették, elpusztítják.
Ez a folyamat azt tanítja, hogy mindennek, ami elkezdődik, véget kell érnie.

Kalachakra mandalák

A Kalachakra szó jelentése “Az idő ciklusa”. A Kalachakra mandala a meditatív célt szolgálja.
A Kalachakra mandalán végzett meditáción keresztül a szerzetesek megidézik az istenség tulajdonságait, szertartásos módon igyekeznek belépni a Mandalába, és maguk is istenséggé válni.
Arra szolgál, hogy segítsen a hétköznapi elméket megvilágosodottakká alakítani, és segítsen a gyógyulásban.

Építészeti mandala

Az építészeti mandala egy háromdimenziós fizikai másolat, amely egy istenség Mandaláját ábrázolja. Ezek a Mandalák 3D-ben vannak ábrázolva.

Mantra Mandala

Olyan Mandalák, amelyek középpontjában buddhista istenségek vagy buddhista szimbólumok vannak, és amelyeket mantrák vesznek körül. A mantra Mandalák olyan szavak vagy mondatok, amelyeket hangosan vagy belsőleg kántálnak a meditáció tárgyaként.
A mantrák és Mandalák használata leggyakrabban a hagyományos hinduizmushoz és a buddhizmushoz kapcsolódik.
Sok mantrát és néhány Mandalát úgy tartanak számon, mint amelyek természetfeletti kinyilatkoztatásként keletkeztek azoktól az istenektől vagy szellemektől, amelyekhez kapcsolódnak.
A mantrák és Mandalák az elme “összpontosításának” eszközeként működnek, azaz a meditációban és a vizualizációban, és így segítik a keresőt egy adott spirituális úton.

Buddha Mandala

A Buddha mandala a Buddha Dharma tanításait és a Samsara végtelen körforgását mutatja be. A keréknek nyolc sugara van, ami a Buddha által mutatott Nemes Nyolcrétű Ösvényt és a bölcsesség ábrázolását jelképezi. A Mandala pereme a gyakorlás és a meditáció fontosságát szimbolizálja.

Sri yantra mandala

Meditációs Mandala

A meditációs Mandalák azok, amelyeket meditációra használnak a magasabb tudatosság eléréséhez, egy szent tér létrehozásához.

Hindu Mandala

A hindu mandalák olyan Mandalák, amelyek a hindu vallással együtt fejlődtek ki. Egy buddhista vagy hindu számára a Mandala a kozmoszt képvisel az univerzumon belül. Spirituális jelentőséggel bíró szent művészeti formának tekintik.

  • Shiva Mandala: Shiva a hinduizmus egyik fő istensége. A Shiva Isten a Mandala középpontjában áll.
  • Sri yantra Mandala: A Sri Yantra egyfajta Mandala, geometrikus mintákkal.

Bodhi Mandala

A bódhi mandala kifejezés arra a földrajzi helyre utal, ahol a bódhiszattva (aki a megvilágosodás felé halad) eléri a teljes megvilágosodást és Buddhává válik.
Az indiai Bihar államban található Bodh-Gaja kisvárost Shakyamuni Buddha Bodhi Mandalájának tekintik.
Gautama Buddha Bodh-Gaja-ban érte el a megvilágosodást.

Yantra Mandala

Ezek a Mandalák olyan ábrák vagy eszközök, amelyek a Vajrayana buddhizmus nagyon aktív és dinamikus jógapózaira és rutinjaira utalnak.

Mennyezeti Mandala

A mennyezeti Mandalák azok, amelyeket a kolostorok, sztúpák, templomok mennyezetén helyeznek el áldás, védelem és díszítés céljából.

Kozmológiai és földrajzi Mandalák

A kozmológiai és földrajzi mandalák a négy kontinenst és a Sumeru hegyet, az univerzumot, a kozmológia különböző típusait, valamint a szent birodalmakat és tiszta földeket ábrázolják, mint például Tushita-t (a Yama-mennyország és a Nirmanarati-mennyország között helyezkedik el) , Sukhavati (Amitābha tiszta földje a mahájána buddhizmusban. A Boldogság Földjének vagy Nyugati Tiszta Földnek is nevezik, és a Tiszta Föld buddhizmus kelet-ázsiai népszerűségének köszönhetően a buddhista tiszta földek közül a legismertebb.), Medicine Buddha Pureland (A tiszta föld egy buddha vagy bodhiszattva égi birodalma a mahajána buddhizmusban) stb.

Deity Mandala

Az istenség-mandalák az indiai tantrikus irodalomból származnak, és a tantrikus istenség-jóga elméleten belül meditációs rendszerként szolgálnak.
Az Istenség-mandalák témakörébe tartoznak az ábra-mandalák, a szimbólum-mandalák és a geometriai mandalák.

Elem Mandala

Az öt elem (Víz, a Tűz, a Föld, a Levegő és a Tér) filozófiája képezte az indiai ájurvédikus orvoslás alapját, amely később a tibeti orvoslásban is beépült. Ezt a Mandalát használták a betegségek és kezelésük közötti kapcsolat magyarázatára.
Ez az öt elem és energiáik bennünk is élnek. Kapcsolatban állnak a csakráinkkal, az érzelmekkel, színekkel, testtípusokkal, betegségekkel, gondolkodási stílusokkal és a jellemmel.

Lótusz Mandala

A lótusz az anyagi világból való kiemelkedés és az egész világegyetemmel való spirituális egyesülés, más néven megvilágosodás szimbóluma. A lótusz mandala egy háromdimenziós fémszobor, amely egy lótuszvirágot és szárát ábrázolja. A csuklós szirmok zárva vagy nyitva is megjelenhetnek, felfedve egy központi alakot és az istenségek kísérő körét.

Önáldás mandala

Az önáldás Mandalák azok, amelyek segítenek megtanulni, hogy szívünket olyan szélesre nyissuk, mint a világot, és túllépjünk a korlátainkon, és az önáldáson keresztül gyógyuljunk. A Dalai Láma szavaival élve, “Ha belső békénk van, békében lehetünk a körülöttünk élőkkel”.

💛 🙏 💛

Forrás:
https://pluralism.org/buddhism
https://mandalas.life/
https://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page

A BLOGBAN SZEREPLŐ KÉPEK FORRÁSA A https://mandalas.life/ OLDAL, AHOL A MANDALÁK MEGVÁSÁROLHATÓK!

Iratkozz fel a DOT & PAINT hírlevélre, hogy értesülj az új termékekről, akciókról, ingyenes szállításról!